Novelle Slag om Arnhem


Oma, gaan we nou dood?

Oma, gaan we nou dood? gaat over een klein jongetje tijdens en na de Slag om Arnhem en is geschikt voor lezers vanaf 12 jaar. Het verhaal van Gé Bijlsma wordt aangevuld met historische feiten en komt tot leven met behulp van authentiek fotomateriaal, onder meer uit het persoonlijke archief van Gé. Het voorwoord is geschreven door Jan Terlouw.

Het boekje is voor 9,50 euro verkrijgbaar bij:
Boekhandel Hijman Ongerijmd, Arnhem
Boekhandel Jansen de Feijter, Velp
Boekhandel Meijer & Siegers, Oosterbeek
Airborne Museum, Oosterbeek
Arnhemse Kinderboekwinkel

Daarnaast is het boekje te leen bij circa 40 bibliotheken, onder meer in Arnhem, Dieren en Oosterbeek.

Interview RTV Arnhem, 17 september 2014

Oma, gaan we nou dood? gaat over een klein jongetje tijdens en na de Slag om Arnhem. Voormalig politicus en kinderboekenschrijver Jan Terlouw schreef het voorwoord. Zijn bericht bij het toesturen van de tekst klonk opvallend bescheiden: Ik hoop dat u er iets mee kunt.

De Slag om Arnhem barst los
Vanaf 17 september 1944 bracht de toen bijna vijfjarige Gé een aantal dagen door in een schuilkelder aan de Janslangstraat, in het centrum van Arnhem. Met zijn grootouders, moeder, zusjes, een paar tantes en enkele buren voelde hij hoe de bommen insloegen op het Gele Rijdersplein, op nog geen 50 meter afstand. Het lawaai was oorverdovend, de angst onvoorstelbaar. Gé's oma verstikte hem van paniek bijna in haar schoot.

Op de vlucht
Eind september moesten alle inwoners van Arnhem evacueren. De bijna vijfjarige Gé liep dagenlang mee in een stroom vluchtelingen en zag hoe mensen stierven toen de kolonne waarin hij liep door vliegtuigen onder vuur werd genomen. Uiteindelijk vond hij met zijn familie onderdak in Nijkerkerveen. Een lange strenge winter van honger en kou volgde.

Oorlogstrauma
Nog wekelijks droomt Gé over beangstigende situaties waarin hij bijna stikt. Van onverwachte knallen, alarmen die ineens afgaan of harde kloppen op de deur kan hij in paniek raken. Door de kou die hij leed in de laatste oorlogswinter, maakt ook sneeuw hem soms nog angstig.